Pari päivää päässä pyörinyt ajatus, että sämpylätaikinasta tekisi piparimuoteilla sämpylöitä. Tänään päätin sitten toteuttaa tuon idean ja ihan kivojahan niistä tuli. Taikinassa yhdistin ties mitä ohjeita ja heitin päästä osan ja näin. Mutta näistä tuli kyllä oikein hyviä ja sanoisin, että ihan terveellisiäkin ovat. Siitä vain kokeilemaan muutkin.

7,5 dl vettä

2 ½ tl suolaa

2 rkl siirappia

1½ ps kuivahiivaa

4 dl hiivaleipävehnäjauhoja

1½ dl ruisjauhoja

1/4 dl pellavansiemeniä

2½ dl kaurahiutaleita

2 dl neljänviljanhiutaleita

n. 15 dl sämpyläjauhoja

vajaa 1dl rypsiöljyä

5 PIENTÄ porkkanaa raasteena

 

Sekoita keskenään hiivaleipävehnäjauhot, ruisjauhot, pellavansiemenet, kuivahiiva, kaurahiutaleet ja neljänviljanhiutaleet. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi (saa olla vähän lämpimämpää kuin tuorehiivaa käytettäessä). Sekoita veden joukkoon suola ja siirappi. Lisää äsken sekoittamasi kuivat aineet sekä porkkanaraaste. Alusta taikinaan sämpyläjauhoja ja lisää loppuvaiheessa öljy. Lisää sämpyläjauhoja sen verran, että taikinasta tulee sopivan kiinteää. Anna taikinan kohota peitettynä lämpimässä kaksinkertaiseksi. Jaa taikina osiin ja kauli osista parin sentin paksuisia levyjä. Tee piparimuoteilla taikinasta erimallisia sämpylöitä ja laita ne pellille kohoamaan. Paista 225 asteisessa uunissa vähän reilu 10 minuuttia.