Tätä ohjetta oon jo useemman kerran tehny ja aina tulee hyvää. Kannattaa tehdä leipä mieluummin vähän liian paksuksi kuin liian ohueksi, että pysty kunnolla leikkaamaan palasia. Ohje yllätysyllätys Hyvää Pataa - kirjasta. Ja tällä ohjeella tulee kaksi reikäleipää:


4 dl vettä

1 pss kuivahiivaa

1½ tl suolaa

2 tl sokeria

1 dl kauraleseitä

2 dl kaurahiutaleita

n. 6 dl sämpyläjauhoja

4 rkl öljyä

Pinnalle

kaurahiutaleita tai -leseitä


1. Sekoita yhteen kaurahiutaleet, kauraleseet, kuivahiiva ja osa jauhoista.

2. Sekoita kädenlämpöiseen nesteeseen suola, sokeri ja äsken sekoittamasi seos. Lisää jauhoja sen verran, että taikina alkaa muotoutua.

3. Lisää rasva ja alusta taikinaa kädellä tai koneella, kunnes se irtoaa kulhosta. Lisää tarvittaessa jauhoja. Kohota taikinaa peitettynä lämpimässä.

4.Vaivaa taikinaa jauhotetulla alustalla, jaa se kahteen osaan ja muotoile osat palloiksi. Kaaviloi pallot n. 1cm:n paksuisiksi pyöreiksi levyiksi ja nosta pelleille leivinpapereille. Ota leivistä pyöreällä muotilla keskusta pois ja pane leipien vierelle. Jaa leivät kevyesti taikinapyörällä 5-6 osaan ja anna leipien kohota peitettynä lämpimässä.

5. Voitele leivät maidolla ja ripottele pinnalle kaurahiutaleita tai - leseitä. Paista leipiä 200 asteessa uunin alaosassa noin 30 minuuttia. Voit paistaa leivät myös 175 asteisessa kiertoilmauunissa, jos haluat paistaa ne yhtä aikaa.