Hyväksi jo muutamaan kertaan todettu ohje. Ohjeesta tulee kaksi limppua tai voi myös tehdä vuokaleipää. Itse tein viimeksi toisen limppuleiväksi ja toisen laitoin voideltuun vuokaan paistumaan, molemmat onnistuivat hyvin, samaan aikaan olivat uunissa samalla pellillä. Tuo alun korkea paistolämpötila takaa leiville hyvän kuoren. Ohje on netistä, mutta olen itse muokannut sitä ja en edes muista mistä sen mahdoin napata, mutta joka tapauksessa. Suosittelen.


7 dl vettä

1 dl kauraleseitä

1 dl ruishiutaleita

1/4 dl pellavansiemenia

1 pss kuivahiivaa

2 tl suolaa

½ dl öljyä

hiivaleipäjauhoja


Kiehauta 5 dl vettä ja sekoita siihen kauraleseet, ruishiutaleet ja pellavansiemenet. Keitä 10 minuuttia ja nosta liedeltä jäähtymään. Sekoita 2 desiin vettä suola, öljy ja kiehautettu seos. Sekoita. Lisää taikinaan jauhoja tarvittava määrä, että saat taikinasta sopivan. Pane taikina kohoamaan noin tunniksi. Leivo siitä kaksi pitkää limppua (tai tee vuokaleipiä). Kohota 30 minuuttia. Paista 250 asteessa 10 minuuttia, laske lämpötila 175 asteeseen ja jatka paistamista vielä 30-40 minuuttia. Kääri leivät lopuksi jäähtymään leivinliinaan.




huomatkaa kohoaminen tässä välissä :)