Tehtiin viime sunnuntaina siskon kanssa susheja. Tää oli mun eka kerta ku tein ikinä. Onnistuttiin mun mielestä tosi hyvin ja nää oli tosi hyviä. Tärkeintä susheissa on varmaan sen riisin onnistuminen, että se on semmosta tahmeaa/tarttuvaa ja näin. Ja että rullaa tarpeeksi tiukasti, ettei täytteet pursuu leikatessa. Veistäkin on hyvä kastella leikkauksen välillä riisiviinietikan ja veden seoksessa, samassa missä käsiäkin kastellaan. Koomisinta koko touhussa oli ehkä se, kun etsittiin bambumattoa. Kierrettiin Anttila, Sokos ja viimeiseksi Stockka, josta löydettiin sitten silikoninen sushimatto, makso yli kympin. No ostettiin se ja mentiin S-marketiin hakemaan muita sushitarvikkeita. Eiköhän siellä ollut semmonen puinen bambumatto 1,50€. No ostettiin sit sekin ja mitään käytännön eroja näillä ei kyl ollut. Ehkä silikoninen on hygieenisempi ja helpompi pitää puhtaana - mutta kyllä hieman otti päähän..

Sushiriisi


4 dl japanilaista riisiä

3 rkl japanilaista riisiviinietikkaa

2 ½ rkl sokeria

2 tl merisuolaa

1. Pane riisi isoon kulhoon ja huuhtele se hyvin; vaihda vesi useaan kertaan, kunnes se on kirkasta. Valuta riisi ja jätä se tunniksi lävikköön. (Ajan säästämiseksi voit myös liottaa riisiä raikkaassa kylmässä vedessä 10-15 minuuttia ja valuttaa sen uudelleen.

2. Siirrä riisi syvään, paksupohjaiseen kattilaan, kaada päälle 4,6 dl vettä. Sulje kansi ja anna riisin kiehua korkealla lämmöllä noin 5 minuuttia.

3. Alenna lämpöä ja hauduta riisiä kannen alla noin 10 minuuttia tai kunnes vesi on kokonaan haihtunut. Älä raota kattilan kantta. Nosta kattila liedeltä ja anna riisin seistä kannen alla noin 10-15 minuuttia.

4. Yhdistä riisiviinietikka, sokeri ja suola pienessä kulhossa ja sekoita, kunnes sokeri on liuennut nesteeseen. 

5. Kumoa kypsä riisi isoon laakeaan kulhoon (tai japanilaiseen puiseen sumeshi-kulhoon, handai. Pirskota riisin pinnalle runsaasti viinietikkalientä.

6. Nostele liemi varovasti kahdella puulastalla riisin joukkoon. Älä sekoita. Käänellessäsi riisiä voit myös käyttää viuhkaa, niin riisi jäähtyy nopeasti. Riisin tulisi olla kädenlämpöistä ennen kuin aloitat sushien valmistuksen.

Käsien (ja veitsen) kostuttamiseen

4 rkl japanilaista riisiviinietikkaa

2 ½ dl vettä

Lisäksi tarvitset

haluamisia kasviksia ja muita täytteitä(meillä oli kurkkua, porkkanaa [raasteena tai viipaleina], avokadoa, paprikaa, fetajuustoa, philadelphiajuustoa, kanaa...)

pellavansiemeniä

riisipuikot

levää

japanilaista soijakastiketta

bambumaton

wasabitahnaa

Sushien valmistus

1. Sekoita viinietikka ja vesi kulhossa käsien kostuttamista varten; jätä odottamaan.

2. Leikkaa kasvikset sopivan kokoisiksi suikaleiksi.

3. Aseta levä bambumaton päälle ja nosta siihen valmista sushiriisiä. Kostuta käsiäsi viinietikkavesiliemessä ja painele riisi levän päälle niin, että ainoastaan sinusta katsoen kauimmaiseen reunaan jää n. 1,5cm levää näkyviin. Levitä poikittaisuunnassa riisin päälle hieman wasabitahnaa(tulista!) ja asettele päälle haluamasi täytteet. Rullaa sushi tiiviisti ja jätä reunakohta alas. Leikkaa sahalaitaisella veitsellä sopivan kokoisiksi paloiksi. Ripottele sushien pinnalle pellavansiemeniä ja asettele ne tarjoiluvadille. Juuri valmistamasi sushit ovat norimakeja. 

Neljännessä kuvassa näkyy siskon tekemät sushit, joihin riisi tulee levän päälle. Eli taputellaan riisit normaalisti levän päälle, käännetään ylöalaisin, täytetään ja rullataan. Ja kieritetään pellavansiemenissä.

4. Annostele tarjoiluvadille pieni wasabikeko ja kata viereen pieni kulhollinen japanilaista soijakastiketta.

Nauti!