Ensimmäistä kertaa elämässäni paistoin munkkeja. Sihen nähden kyllä mun mielestä tosi hyvin onnistuneita :--) Iskä opetti paistamaan, ehkä ensi kerralla selviän jo yksin? Ken tietää ;) Kivaa oppia uusia juttuja tekemään. Tein muuten pyöreitä, mutta kolme kokeilin rinkilämunkkeina. Nää tosiaan oli ihanan makusia ja onnistuneen näkösiäkin vielä. En muuten tienny et mihi kategoriaan tän olisin laittanu.. ni laitoin sitte pulliin, onhan munkit rasvassa paistettuja sokeroituja pullia...

5 dl maitoa

2 pss kuivahiivaa

2 tl suolaa

1½ dl sokeria

1 rkl kardemummaa

2 munaa

n. 12 dl vehnäjauhoja

1 dl sulatettua margariinia

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja sekoita joukkoon suola, sokeri, hienonnettu kardemumma ja munat. Sekoita kuivahiiva osaan jauhoista. Sekoita maitoon tämä jauhoseos vähitellen vatkaten. Jatka alustamista (aluksi vatkaten, lopussa kädellä alustaen) loput jauhot lisäten. Lisää sulatettu margariini alustamisen loppuvaiheilla ja alusta taikina tasaiseksi. Kohota lämpimässä paikassa.

Leivo taikinasta pieniä pyöreitä pullia ja anna niiden kohota leivinliinalla peitettyinä. Jaoin itse taikinan 3 osaan ja osat leivoin tangoiksi, jotka leikkasin kunkin 10 osaan. Sain siis 30 munkkia.

Kypsennä munkit kuumassa öljyssä tai kookosrasvassa (180asteisessa) kauniin ruskeiksi noin 5 minuuttia koosta riippuen (käännä n. puolessa välissä). Nosta munkit reikäkauhalla talouspaperille valumaan ja kierittele ne lämpiminä sokerissa.

Rasvan lämpötilan pystyy testaamaan palalla vaaleaa leipää. Jos siitä tulee puolessa minuutissa sopivan ruskea niin rasva on sopivan kuumaa. Muistakaa ottaa padan kansi vierelle, että jos rasva sattuu syttymään, saatte sen tukahdettua kannella ;) Ja muistakaa ei koskaan vettä, jos rasva syttyy!


Munkit odottelemassa paistamista.


Rasvan kuumuuden testausta.


Munkit paistumassa...


... ja käännettyinä.


Vasemalla munkkeja sokerointia odottamassa. Oikealla munkkeja kypsymässä.


Sokerointia.


Ja valmiita munkkeja :P...


.. tässä myös.


Hauskaa vappua ihanaiset lukijani ja muutkin ! <3